Projekt „Dzieciństwo bez próchnicy”

 

Projekt „Dzieciństwo bez próchnicy” realizowany jest przez Warszawski Uniwersytet Medyczny w partnerstwie ośmiu instytucji medycznych z całego kraju. W naszej szkole projekt ten będzie realizowany do końca 2016 r. przez grupy przedszkolne. Dotyczy on profilaktyki i edukacji stomatologicznej skierowanej do dzieci w wieku do 6 lat oraz ich rodziców. Jego celem jest ograniczenie występowania próchnicy zębów u dzieci, czemu ma służyć ogólnopolska kampania edukacyjna. Celem projektu jest również zmiana nawyków związanych z higieną jamy ustnej i – w dalszej perspektywie – do poprawy sytuacji zdrowotnej dzieci i młodzieży.

Spiżarnia pełna smaku i zapachu

SPIŻARNIA PEŁNA SMAKU I ZAPACHU to tytuł wystawy, którą można było obejrzeć w dniach 23-27.11.2015r. w bibliotece szkolnej. Organizatorami były panie: Ewa Stolarz i Elżbieta Marciniak. Bogactwo i różnorodność przetwarzanych owoców i warzyw zaskoczyło wszystkich zwiedzających. Najciekawsze to: sok z pędów sosny, sok z mniszka lekarskiego, konfitura z płatków róży, pigwa w syropie i wiele, wiele innych. Uczniowie opowiadali o swoich domowych spiżarniach pieczołowicie zapełniających przez mamy i babcie. Podkreślali przewagę smakową domowych przetworów. Można było przeczytać o tym, jak powstają kiszonki, kwaszonki, marynaty. Dzieci z grup 0 uczestniczyły w zajęciach czytelniczych pt."Zimowe zapasy", wysłuchały "Alfabetu warzywno-owocowego". I oczywiście skosztowały pysznych jabłek.

Czytaj więcej...

TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2015 - PODSUMOWANIE

W dniach od 16 do 23 października obchodziliśmy  „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole". Była to VII edycja ogólnopolskiej kampanii Fundacji Dobre Życie. Kampania promowała idee chleba na zakwasie, zdrowy styl życia, podnosiła świadomość zdrowotną i konsumencką.  Kampania była projektem ogólnopolskim, obejmowała cały kraj. Głównym adresatem kampanii były szkoły – podstawowe, gimnazja, szkoły średnie oraz osoby dorosłe. W ramach „Tygodnia dobrego chleba" zrealizowaliśmy następujące działania.

WIZYTA W PIEKARNI "DUBIELAK"

.

Czytaj więcej...

Ratujemy i uczymy ratować

Na przełomie lutego i marca w naszej szkole uczniowie klas III – ich uczestniczyli w szkoleniu z zakresu udzielania pierwszej pomocy.  Pod okiem pani A. Panek oraz pani I. Reńdy uczniowie uczyli się wzywać pomoc i układać poszkodowanego w pozycji bocznej ustalonej. Dzieci ćwiczyły także na manekinach wdechy i uciski ratownicze. Na koniec szkolenia uczniowie rozwiązali test  oraz wykonali prace plastyczne na temat ,, Ratujemy i uczymy ratować”.

A. Panek, I. Reńda

.

Czytaj więcej...